dimecres, 19 de setembre del 2012

1... 2... 3D3 !!!


Agafem mostres de raïm sense parar, tastem els grans continuament i de sobte ja hem passat la meitat del mes; llavors ens parem un moment a respirar una mica de l’ aire de setembre, al igual que les nostres vinyes.


Eh sí, perquè la verema de les varietats de raïm negre més primerenques va ser realment complexa durant aquesta campanya 2012, però al final aquest mes tant desitjat ha arribat i ara les temperatures diürnes s’ han suavitzat, el sol encara escalfa i l’ aire fresc de la nit ho acaba d’ afinar: la maduració dels raïms negres primerencs és al seu punt màxim i amb una càrrega d’ emocions per a regalar molt interessant!




La primera varietat per a collir és el Merlot, en una parada exposada de ple als vents frescos de les nits: grans plens, pells i llavors doles, polpa dolça i fresca... maduracions tecnològica i fenòlica correctes! Estem al començament de setembre i encara tenim una mica de por del sol en les hores centrals del dia, però volem portar al celler el nostre Merlot: està al punt! Llavors, com que encara estem animats de la verema de la Notte Bianca no fem descansar les nostres llums “mentali” i durant una nit fresca veremem la nostra parcel·la. Al sortir del sol derrapem i deixem que el Merlot comenci a fermentar amb els grans sencers. Remontats sovint, delestage, temperatura estrictament controlada acompanyen la fermentació dels tres clons de Merlot: UN!







Mentre continuem tastant els grans de raïm, d’ un dia per l’ altre, el clima decideix canviar: ara podem passejar entre tires de vinya amb camisa fins quasi al migdia! El sol ara calenta lleugerament els raïms que poden viure uns dies del tant desitjat setembre. Ara li toca a la Garnatxa negra, en la seva parcel·la de textura llimosa, exposada tant a la garbinada com al cerç, amb els olivers i les adelfes que la controlen: la seguim, esperem que les pells guixudes es relaxin una miqueta i les llavors oblidin els tanins verds... el color, com és propi de la Garnatxa, no és gaire intens però les sensacions de fruita vermella són fantàstiques. Ara sí és Setembre de veritat: la nostra Garnatxa la veremem al matí aviat i fins que el sol ens deixa, desprès ràpid cap al celler per a elaborar els tres clons intentatant que les pells puguin transmetre al vi totes aquelles sensacions de fruita vermella que ens regalaven a la vinya. Remontats minimitzant les oxidacions, maceracions curtes i una correcta temperatura de fermentació asseguren que cada matí a l’ obrir la porta del celler els sentits es puguin omplir de fruita vermella: DOS!






A la vall, en un bancal amb un contingut de llims i guix important, les nostres plantes de Syrah besades pel sol tebi i acariciades per la garbinada nocturna treballen sense parar per a madurar uns raïms amb un aspecte perfecte. Van patir una mica aquest estiu tant càlid, però les vam ajudar: l’ aclarida del raïm al juliol volia garantitzar un equilibri entre vegetació i producció durant la maduració, per tal de poder arribar a veremar uns raïms correctes sobretot fenòlicament. I ho vam aconseguir: els tres clons de Syrah van respondre molt bé i els tanins eren dolços i especiats, i la intensitat de color fenomenal. Treballar el dipòsit del Syrah durant la fermentació va ser una lluita preventiva a les taques: ja després de poques hores de trepitjar el raïm el color del most era violeta i a cada remontat augmentaven els reflexos blavosos. Increible Syrah: TRES!




Després de maceracions curtes per a poder extreure tot el caràcter varietal del nostre raïm, vam descubar una per una les nostres varietats amb un premsat molt suau.



Tres parcel·les amb tres varietats cada una amb tres clons: la diversitat enriqueix!


Tres dipòsits amb tres protocols de vinificació diferents: cada varietat interpretada de forma diferent i respectuosa!






Tres ànims i tres intèrprets de tot el cicle: des de la poda fins al dipòsit!


1... 2... 3D3 !!!



In vino vivendo ... segueix ...